Korona Virüs’ün Gayrimenkul Sektörüne Etkisi

Korona Virüs gayrimenkul sektörünü de olumsuz etkilemeye başladı. Korona sonrası gayrimenkul sektöründe teknolojiye adapte ve dijitaleşme hız kazanacak.


Dünyayı beklenmedik bir şekilde etkisi altına alan ve 11 Mart’ta küresel salgın olarak ilan edilen Korona Virüs(Covid-19) hayatımızdaki öncelikleri değiştirdi. Korona Virüs sebebiyle çalışma alışkanlıklarımızdan tutun da yeme, içme ve alışverişe varıncaya kadar; günlük yaşantımızda büyük değişimler yaşandı. Bu değişimler gayrimenkul sektörüne de yansıdı. Karantina sonrası gayrimenkul sektöründe de ciddi değişiklikler olacak.

Korona Virüs’ün İnşaat Sektörüne Etkisi

Korona Virüsle ilgili şuan gayrimenkul sektörüne yönelik alınmış, inşaat sektörünü durduracak herhangi bir karar bulunmuyor. Buna rağmen bazı inşaat malzemelerinin yurt dışından temin edilmesi ve benzeri malzemelerin Türkiye’de bulunmaması sebebiyle bir takım sorunlar yaşanabilir. Bu sorunların üstesinde gelmek için yüklenici inşat sözleşmelerine ek süre tanınabilir.

Korona Virüsün Konut Satışlarına Etkisi

Korona virüs konut satışlarını da olumsuz etkiledi. Salgın sonrası belirsizlik hakim olacağından dolayı bireysel yatırımcılar şuan konutlara yatırım yapmakta çekimser davranıyorlar. Daha önce krediyle konut satın almış vatandaşların da Korona Virüs sebebiyle işleri bozulmuş olabilir ya da gelirlerinde aksamalar yaşanabilir. Bu durumda vatandaşa tahsis edilen devlet destekli kredilerde esneklikler yapılabilir ya da konut kredi taksitleri ertelenebilir.Özellikle yabancılara yönelik ciddi konut satışları yapılıyordu. Korona sebebiyle tüm yurt dışı giriş ve çıkışlarının kapalı olması sebebiyle ve salgının etkisinin bir süre daha devam edeceğinden dolayı yabancılara yönelik konut satışlarında ciddi düşüşler yaşanabilir.

Korona Virüs’ün İş Yeri Kiralarına Etkisi

Korona Virüs’ten birçok sektör ciddi bir şekilde olumsuz etkilendi. Küresel salgın sürecinde en büyük zorluğu iş yeri kiracıları yaşıyor. Tüm alışveriş merkezleri ve dükkanlar salgın sebebiyle kapatıldı. Devlet destekli yapılan yardım ve kira ertelemeleri de kiracılara tam olarak çare olmadı. Bu durum: “Salgından sonra, alışveriş merkezlerine ve ana caddeler üzerinde yüksek bedelli kiralık dükkanlara yaptığımız yatırımlar ne kadar doğru ya da bir devir kapanıyor mu?” Sorusunu akıllara getiriyor.

Son zamanlarda fiziksel olarak faaliyet gösteren firmalar can çekişirken e-ticaret sitelerinin servetlerine servet katmaları söylediklerimi doğrular nitelikte. Belki de artık alış veriş merkezleri yerine e-ticaret ve dijitalleşmeye yapacağımız yatırımlar daha doğru, risksiz ve geleceğe yönelik yatırımlar olacaktır.

Korona Virüsün Konut Kiralamaya Etkisi

Korona sürecinde insanların işlerini kaybetmesi sebebiyle kira ödemelerinde aksamalar yaşanabilir. Okulların kapanması ve kısa dönemli kiralık evlerin uzun dönemli kiralamaya dönüştürülmesi sebebiyle şu an ihtiyaçtan fazla kiralanmaya hazır kiralık konut bulunuyor.İhtiyaç fazlası evler sebebiyle konut kiralarında %30’lara varan bir düşüş gözlemleniyor.Sektör, kısa dönem konut kiralamalarda seyahat kısıtlamalarından ve insanların bir arada bulunma eğilimlerinden kaçınacağından dolayı bir süre daha salgının etkisinde kalacaktır. Uzun dönem konut kiralamada haziran ayından sonra hareketlenme başlayacak fakat kiracılar tasarruf sağlamak amacıyla 1+0 ve ya 1+1 daireleri daha çok tercih edeceklerdir.

Korona Sonrası Gayrimenkul Sektörü

Gayrimenkul sektöründe değişimleri, Korona salgını bittikten sonra daha çok görecek gibiyiz. Şu an herkes can havliyle zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayarak hayatına devam ediyor. Her şey normale döndüğünde eminim ki birçok şey değişerek karşımıza çıkmış olacak. Bu değişim doğrudan kullanıcı alışkanlıklarına da yansıyacak. Dijitalleşme hızlanacak, çünkü insanlar bu salgında dijital teknolojilere yeterince adapte olamayan kurum ve firmaların insanların ihtiyaçlarına cevap vermekte ne kadar yetersiz kaldıklarını somut olarak deneyimlediler. Gayrimenkul sektörü dijitalleşmeye uzak, halen geleneksel yöntemlerle insanlara hizmet sunduğundan dolayı ne yazık ki Korona sürecinde sınıfta kaldı diyebiliriz.

RentRovi

Bizler yaklaşık bir sene önce, gayrimenkulde dijitalleşmenin önemini keşfederek Türkiye’de ilk ve tek, uçtan uca online konut kiralama deneyimi sunan RentRovi’yi kurduk.

RentRovi‘yi kurduğumuz sıralar Korona Virüs’ten bihaber; hedef noktamız olan müşterimize nasıl daha hızlı, güvenilir ve az masrafla hizmet sunarız sorusuna odaklandık. Artık insanların günlerini harcamadan sokak sokak ev aramalarına gerek kalmadan 7/24 oturdukları yerden ev kiralayıp evlerini kiraya verecekleri sistemi inşa ettik geliştirmeye devam ediyoruz. Platformumuzda yer alan evlerin hepsi %100 doğru resim ve konum bilgileriyle paylaşılmış, ekip arkadaşlarımız tarafından bu evler bizzat ziyaret edilmiştir. Yakın bir zamanda yayınlanacak olan mobil uygulamalarımıza 3d resim, video ve e-imza özelliklerini ekleyerek, konut kiralamayı da internetten alışveriş yapmak kadar kolay ve güvenilir hale getirmek istiyoruz.

Views:
229
Article Tags:
· · ·
Article Categories:
emlak · gayrimenkul · korona virüs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *