Ev Satın Almak mı Kiralamak mı?

ev-kiralamak-ev-satın-almak

Barınma ihtiyacı, insanların en temel ihtiyaçlarından biridir. Günümüz modern toplumlarında bu ihtiyacın karşılanması için ev satın alma ya da kiralama gibi iki farklı yöntem bulunmaktadır. Ancak insanlar tarafından kiralık ev tutmak mı yoksa bir ev satın almak mı soruları sürekli olarak tartışılmaktadır. Esasında her iki soruya da verilebilecek olumlu ve olumsuz yanıtlar bulunmaktadır. Ancak bu cevapların bireysel olarak incelenmesi ve duruma göre değerlendirme yapılması daha doğrudur. Özellikle gelişen şehirlerde hem ev fiyatlarının hem de kiraların her geçen gün daha fazla artması, insanları satın alma ve kiralama ikilemi arasında bırakmaktadır.

Ev Satın Almanın Avantajları

ev-satın-alma-istatistikleri

Ev satın almanın, kiralamaya kıyasla daha avantajlı olduğunu ifade eden geniş bir kitle bulunmaktadır. Bu kitlenin dayandıkları bazı avantajlar da mevcuttur. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Güvende Olma Hissi: Kiralık daire tutmak yerine bir ev sahibi olmak, geleceğe dair güvende olma hissini arttırmaktadır. Kiracıların aynı dairede uzun yıllar oturabilmesi çok yaygın bir durum değildir. Ayrıca sonraki yıllarda doğal, siyasi ve ekonomik krizlerin oluşmasına bağlı olarak kira fiyatlarında normalden daha fazla artış yaşanabilme ihtimali vardır. Ev satın alan bireyler ise bu tür risklerden uzak, tamamen güvendedir.
  • Sınırsız Dekorasyon: Kiracıların evde herhangi bir tadilat yapmaları ya da evin orijinal yapısını değiştirecek dekorasyon fikirlerini hayata geçirebilmesi, ancak ev sahibinin izni ile mümkündür. Diğer bir ifadeyle yaşam alanındaki kalıcı dekorasyonlar konusunda son söz ev sahibine aittir. Kendi evine sahip olan bireylerde ise sınırsız dekorasyon yapabilme ya da evde değişiklikler yapabilme olanağı mevcuttur.
  • Değer Artışından Yararlanma: Büyük şehirlerde ve sürekli gelişen bölgelerde bir ev almak, uzun vadede evin daha fazla değerlenmesine ve kazanç sağlamasına da neden olmaktadır. Özellikle büyük şehirlerde bu potansiyel daha fazladır.

 

Bahsedilen avantajların yanı sıra bazı olumsuzluklar da söz konusudur. Ev alacak paranın nakit olmaması durumunda, ilk yol kredi kullanmaktır. Ancak bu durum, faiz oranlarına bağlı olarak evin maliyetinin normalin üzerinde artmasına neden olabilmektedir. Ayrıca ev satın alırken ve kullanım süresi boyunca düzenli olarak vergi ve bazı harçların yatırılması gereklidir. Ev alınacak paranın peşin olması durumunda, “sıcak paranın eve gömülmesi” biçiminde tabir edilen bir olumsuzluk ortaya çıkmaktadır. Zira konut almak, kendini amorti etmesi bakımından en yavaş yatırım türlerindendir. Bunun yerine kiralık bir evde oturarak nakit para ile daha kârlı yatırımlara yönelmek doğru olacaktır.

Ev Kiralamanın Avantajları

ev-kiralamak

Kiralık ev seçeneğini daha cazip bulanların da sarılmış oldukları bazı argümanlar vardır. Onları da şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Hareket Özgürlüğü: Ev kiralamanın en büyük artısı, tayin ya da isteğe bağlı olarak başka bir yerde yaşanılmasında hareket özgürlüğü sağlamasıdır. Kiracılar, sözleşmelerine uymak kaydıyla istedikleri zaman taşınarak başka bir yerde yaşama ayrıcalığına sahiptir.
  • Daha Az Masraf: Kiracılar, oturdukları ev için kira ücreti dışında herhangi bir masraf yapmakla yükümlü değildir. Vergiler, harçlar ya da evde yapılması gereken tadilatlar ev sahibi tarafından karşılanmaktadır. Bu da kiralamanın daha az masraflı bir yöntem olması anlamına gelmektedir.

 

Bu kolaylıklara karşın, evin bulunduğu bölgenin farklı projeler nedeniyle yüksek değer kazanması, kira fiyatlarının da aniden sertçe armasına neden olabilmektedir. Ayrıca ev sahibinin kısıtlamaları (evcil hayvan beslememe, arkadaş grupları ile toplanmama) da kiracıların hareket alanlarını daraltmaktadır. Her iki yöntem de detaylı olarak karşılaştırılmalı ve daire kiralama seçeneğinin mi yoksa satın almanın mı daha mantıklı olduğuna karar verilmelidir.

Ev kiralarken depozito seçenekleri ve dijitalleşme büyük önem taşıyor. Bir önceki yazımızda RentRovi&Koçfinans iş birliği hakkında bilgilere ve kiracı dostu avantajlara ulaşabilirsiniz.

RentRovi ile Kiracı Dostu Ev Kiralama Deneyimi

RentRovi, kiracıları bir aracı olmadan doğrudan ev sahipleriyle buluşturuyor. Geleneksel emlakçılık ve geleneksel emlak platformları dışına çıkarak tüm kiralama süreçlerini dijitalleştiren RentRovi, kiracılar için zaman ve paradan tasarruf sağlıyor.

ev-kiralama

Geleneksel emlak ofislerine oranla % 50′ ye varan komisyon indirim avantajı sağlayan RentRovi, sunmuş olduğu farklı depozito seçenekleriyle ev kiralarken kiralama maliyetlerini en aza indirmeyi amaclıyor.

Platformda yer alan tüm evlerin konum, resim ve fiyat bilgileri %100 doğru olup bu sayede ev ziyaretlerinizi en aza indirerek kiracıların oturduğu yerden ev kiralamasına imkan tanıyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *