Kira Sözleşmesi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

kirasozlesmesiimzalama

Kira Sözleşmesi Nedir, Neden Yapılır?

“Kira sözleşmesi nedir?” sorusunun genel cevabı şu şekildedir: Kira sözleşmeleri, ev sahipleri ve kiracılar arasındaki sorunların, anlaşmazlıkların önlenmesini hedef alan ve bu doğrultuda hazırlanan sözleşmelerdir. Bu sözleşmelerde, kira süresince tarafların uymaları gereken kurallar yer almaktadır.

Kira sözleşmeleri, kiraya konu olan taşınmazların kullanım haklarının kira süresince kiracıya ait olduğunu, kiracının ise kira süresince bazı kurallara tabi olduğunu belirten sözleşmelerdir. Bu sözleşmelerin temel nedeni, çoğu zaman mahkemeye taşındığı görülen “ kiracı ” ve “ ev sahibi ” tartışmalarının, henüz konunun çok başındayken önlenmesidir.

kirasozlesmesinasilyapilir

Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Kira sözleşmesi yapılırken kiracının uyması gerektiği hususlar sözleşmeye eklenir. Bu kurallara uyacağını taahhüt eden kiracı ise sözleşmeyi imzalar. Sözleşmede kiracının ve mülk sahibinin kişisel bilgileri, gerekli olduğu boyutta yer alır. Kişisel bilgilere ek, sözleşmede kira ve depozito bedeli de doğru bir şekilde yer alır. Sözleşmenin gerçekleştirilebilmesi için kira tutarının yazılmış olması yeterli olmaz. Aynı zamanda kiranın ödenmesi gereken tarih de sözleşmede yer alır. Sözleşmenin noter onayının bulunması zorunlu değildir. Ancak ileride karşılaşılması muhtemel olan sorunların giderilmesi için noter onayının bulunması faydalıdır.

kirasozlesmesinedir

Kira Sözleşmesi Yapmak Zorunlu Mu?

Kira sözleşmesi yapmak zorunlu değildir. Hatta çoğu kiracının bu sözleşmeye gerek dahi duymadığı bilinmektedir. Ancak bu durum sağlıklı değildir. Çünkü kira sözleşmesi, hem kiracının hem de mülk sahibinin haklarının karşılıklı olarak güvenceye alınmasını sağlamaktadır. Bu bağlamda “ kira sözleşmesi nasıl yapılır? ” “ kira sözleşmesi yapılırken dikkat edilmesi gereken unsurlar nelerdir? ” gibi sorular soran kişiler için verilmiş olunan bilgiler aşağıdaki şekildedir.

  • Bir kira sözleşmesinde kira süresi mutlaka yer almalıdır. Kira süresi, kiracının evde kalmayı vaat ettiği süredir. Bu sürenin genel olarak 1 yıl belirlenmesinde fayda vardır. Çünkü bazı durumlarda kiracılar taahhüt ettikleri süreden daha erken evden çıkma durumunda kalırlar. Bu da, evde kalmadıkları halde kira ödemelerine neden olur. Örneğin beş yıl kira süresi belirleyen bir kiracı, evden daha erken çıkmasına rağmen beş yıl boyunca ödeyeceğini vaat ettiği kirayı ödemek ile yükümlü olur.
  • Kiranın ödeme ve zamanı, sözleşmede açık bir şekilde yer almalıdır. Kiranın her ay belirlenen günde ödenmesi mümkün olduğu gibi, yıllık olarak ödenmesi de mümkündür. Buna ek, kiranın elden ödenmesi mümkün olduğu gibi, banka hesabına doğrudan yatırılması da mümkündür. Ki bu bağlamda banka hesabına ödeme yapmak, daha güvenli ve sağlıklıdır.

kirasozlesmesikiraci

  • Kiralanan alanda tadilat yapılıp yapılmayacağı belirlenmelidir. Kiracının kirada olduğu evde herhangi bir tadilat yapmaya hakkının olup olmadığı, sözleşmede açıkça yer almalıdır. Aksi durumda izinsiz bir şekilde tadilat yapan kiracının belirli yaptırımlar ile karşı karşıya kalması mümkündür.
  • Bazı ev sahiplerinin elektrik, doğal gaz, su gibi giderleri kiranın içerisinde doğrudan aldığı görülmektedir. Yani kiracının söz konusu giderler için ekstra ödeme yapması söz konusu değildir. Bazılarının ise söz konusu giderleri kiracıya bıraktığı, kirayı bunlardan bağımsız olarak talep ettiği görülmektedir. Bu durumlardan hangisinin uygulanacağı ise kira sözleşmesinde açıkça belirtilmelidir.
  • Kefalet konusu detaylı konuşulmalı, sözleşmede yer almalıdır. Kiracının yanında bir kefilin bulunması her zaman mülk sahibi için avantajdır. Çünkü bu, kiranın her koşulda ödeneceğinin bir güvencesidir.
  • Depozito tutarı ve koşulları sözleşmede yer almalı, açıkça belirtilmelidir. Çünkü uyuşmazlıkların en temel kaynağı depozitodur.

İlginizi Çekebilir: Eşyalı Kiralık Daire Hakkında Bilinmesi Gerekenler

rentrovikiracilari

RentRovi Size Özel Kira Sözleşmesi Hazırlasın.

Ev sahipleri ve kiracıların ev kiralama süreçlerinde kendilerine zor gelen hususlardan birisi de kira sözleşmesinin hazırlamasıdır. Kira sözleşmesi yapılırken son derece dikkatli olunmalı.

RentRovi olarak hem ev sahiplerimiz hem de kiracılarımız için özel ve kişileştirilmiş kira sözleşmesi hazırlıyoruz. Kiralama sürecinde müşterilerimizin mağduriyet yaşamaması için kira sözleşmesini detaylandırıyoruz. Ayrıca yabancı müşterilerimiz için farklı dillerde sözleşme hazırlayıp mağduriyet yaşamlarının önüne geçiyoruz. Siz de ister ev sahibi olun ister kiracı, tüm bu bürokratik süreçlerle uğraşmak istemiyorsanız RentRovi’ye üye olup, zamandan tasarruf sağlayabilirsiniz.

Views:
302
Article Categories:
kira sözleşmesi · konut kiralama

Comments are closed.