Ev Kiraları Neye Göre Belirlenir – Neler Dikkate Alınır?

kiralık-ev-fiyatları

Ev Kiraları Nasıl Belirlenir?

Eğer doğdunuz veya büyüdüğünüz evde yaşıyorsanız veya bir büyüğünüzden kalan miras evde ikamet ediyorsanız bu sizin şanslı kişilerden olduğunuz anlamına gelir. Ancak bunun dışında kalan diğer kesim çoğu zaman kiralık bir ev tutmak zorundadır ve adına kiracı denilir. Ev kirasını her ay ödemek zorunda olan kiracılar için kira bedeli en önemli hususlardan biridir. Peki, ev sahipleri kirayı neye göre belirler, ev kirası nasıl belirlenir, bunun bir ölçütü var mıdır? Yazımızın içeriğinde bu soruların cevabını bulabilirsiniz.

istanbulkiralikdaire

Ülkemiz sınırları içerisinde bir dairenin ev kirası belirleme noktasında, öncelikle şehirden şehre değişmekte olduğu söylenebilir. Genel olarak bir dairenin bedelinin 1/200’i kadar olabilir. Bu hesaba göre ev kirası ne kadar tutar? Cevap; 300.000 lira olan bir dairenin kira bedeli ise ortalama 1500 lira civarı olmalıdır.

Ev Kiraları Neye Göre Belirlenir?

Yeni Borçlar Kanunu madde 344’e göre tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak konut kira belirleme hususuna ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksi 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.

kiraücretibelirlemeyasa

Taraflarca bir anlaşma yapılmamışsa, ev kirası belirleme bedeli bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki ortalamalara göre hakim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir. 5 yıldan uzun süreli veya 5 yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her 5 yılın sonunda yeni kira yılında uygulanacak konut kira bedeli hakim tarafından tüketici fiyat endeksindeki değişim oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde, yani evin değeri ölçütünde belirlenir. Her 5 yıldan sonraki kira yılında bu biçimde ev kirası belirleme, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebilir.

İlginizi Çekebilir: Depozito Nedir Neden Verilir? – Detaylı Rehber

lükskonutfiyatbelirleme

Sözleşmede kira bedeli döviz ile kararlaştırılmışsa, 20.02.1930 tarihli ve 1567 Sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun hükümleri saklı kalmak şartıyla 5 yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamaz. 5 yıl geçtikten sonra ev kirası belirleme, yabancı para biriminin değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanır

Ev Kiraları Ne Kadar Olmalı? (İstanbul Semtlere Göre Fiyat Aralığı)

İstanbul gibi büyük bir şehirde kiralık ev bulmak her zaman mümkün olmayabilir. Diğer bir yönden bakacak olursak, bulunan evin kira bedeli yüksek olabilir veya kiracının bütçesine uygun olmayabilir. Aklınızda; İstanbul semtlerinin ev kiraları ne kadar tutar? İstanbul’da ev kiraları nasıl belirlenir gibi sorular oluşabilir. Bu yüzden sizin de bilgi sahibi olmanızı sağlayacak İstanbul’daki evlerin kira fiyat aralıklarından kısaca bahsedeceğiz.

 

istanbuldaevkiralama

İstanbul’da üniversitelerin yoğunlukla bulunduğu semtlerdeki konut kira belirleme kriterleri incelendiğinde ortalama metrekare başına 14 liranın üstünde yer alır. İstanbul şehir ortalaması hesaplandığında ise 100 metrekare dairenin ortalama kira bedelinin 1400 – 1500 lira bandında olduğu söylenebilir. Beşiktaş, Kadıköy, Şişli, Fatih gibi üniversite ve okulların bulunduğu ilçeler hem gençlere sağladığı imkanlar hem de ulaşım olanaklarıyla öğrencilerin en çok tercih ettikleri bölgelerdir. Ancak bu oranda da ev kirası belirleme ücreti de artmaktadır. 100 metrekarelik bir daire; Şişli ve Kadıköy’de 2000 lira bandında, Beşiktaş’ta ise 2500 – 3000 lira bandında yer alır. İstanbul semtlerinde metrekare başına en yüksek değerlere sahip noktalar; Beşiktaş, Sarıyer ve Beyoğlu’dur. İstanbul’da kiralık ev fiyatları incelendiğinde en düşük tutarlar Çekmeköy, Sancaktepe, Esenyurt, Silivri, Sultangazi’ye aittir. Metrekare başına ortalama 9 lira ev kirası bulunan bu bölgelerin yanı sıra nüfusun yoğun olduğu Güngören, Bayrampaşa, Bahçelievler ve Küçükçekmece bölgesinde ortalama metrekare kira değeri 13 liradır. Bu ilçelerde ev kiraları ne kadar tutar merak ediyorsanız; bu bölgelerde yer alan 1200 ile 2000 lira arası ev kirası bulunan güzel ve bakımlı evler rahatlıkla tercih edilebilir.

istanbulkiralikdairefiyat

Ev Kiralama Deneyimini RentRovi İle Yaşayın

RentRovi bünyesinde bulunan tüm evlerin fiyatlandırması, değerleme uzmanlarımızın yapmış olduğu araştırmalar sonucu uygun olan fiyatlandırmayı yapıp siz kiracılarımızla buluşturuyoruz. Bu fiyatlandırmayı yaparken dairenin ilçesi, konumu, bina yapısı, bina yaşı, bulunduğu kat, cephesi ve içinde bulunan eşyalara göre en doğru değerlemeyi yapıyoruz. Sizlerde güvenilir ve en az masrafla ev kiralama deneyimi yaşamak istiyorsanız www.rentrovi.com’u ziyaret edebilirsiniz.

Views:
948
Article Categories:
konut kiralama

Comments are closed.