Türk Müteahhitler Dünyada 3. Sırada

ev-kiralama

İnşaat sektörü tüm dünyada en fazla gelir getiren sektörler arasında yer alıyor. Yapılan yatırımların geri dönüş süresinin en kısa olduğu sektörlerden biri olan inşaat sektöründe faaliyet gösteren pek çok firma bulunuyor. Öyle ki bu firmalar arasında bulundukları ülkenin yerel sınırlarını aşan ve küresel hale gelen markalar da bulunuyor. Türk müteahhit firmaları bu noktada önemli bir yer tutuyor. Özellikle son 10 yılda büyük atılımlar gerçekleştiren ve çok sayıda ülkede faaliyetlerini sürdüren Türk müteahhitlik firmaları Engineering News Record (ENR) dergisi tarafından yayınlanan “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhitleri” araştırmasında üçüncü sırada yer alıyor. 2019 yılında Çin’den sonra ikinci sırada bulunan Türkiye, 2021 yılında üçüncü sıraya geriledi. Bu gerilemenin temelinde küresel piyasalarda yaşanan daralmalar yer alıyor. Özellikle 2019 yılında ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü, tüm sektörlerde olduğu gibi inşaat sektöründe de daralmaların yaşanmasına neden oldu. Ayrıca ABD ile Çin arasında yaşanan ekonomi savaşı nedeniyle küresel piyasalarda görülen bozulmalar da inşaat sektörünün büyük ölçüde etkilenmesine yol açtı. Bu süreçte Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri’nin ardından ikinci sıraya yerleşti. Tüm bu olumsuzluklara rağmen listede yalnızca bir sıra geriye düşen Türkiye, gelecek yıllarda müteahhitlik alanında ilk sıraya yükselmeyi hedefliyor.

 

En Başarılı Müteahhitlik Firmaları ve Sıralamaları

ev-kiralama

Türkiye’de hem yurt içinde hem de uluslararası arenada faaliyet gösteren çok sayıda müteahhitlik firması bulunuyor. Engineering News Record (ENR) tarafından açıklanan listede, ilk 250 firma arasında 40 Türk firması bulunuyor. Önceki yıllarda 44 olarak gerçekleşen bu rakamda, daha önce bahsedilen nedenler dolayısıyla azalma görülüyor. Bu firmaların listedeki sıralamalarında da önceki yıllara göre bir dizi değişime rastlanıyor. Türk müteahhitlik firmaları listesinin başında yer alan ve Türkiye’nin uluslararası müteahhitlik arenasındaki en büyük temsilcisi olan Rönesans İnşaat, önceki yıl 23.sırada yer alırken, bu yıl 5 sıra gerileyerek 28.sırada yer alıyor. İkinci sırada yer alan Limak İnşaat ise 61.sıradan 56.sıraya yükselerek bu süreçte ilerleme kaydedebilen ender firmalar arasına giriyor. Üçüncü sırada ise büyük bir sıçrama yaparak 80.sıradan 57.sıraya yükselen Ant Yapı bulunuyor.

İlginizi çekebilir: Kiralık Ev Fiyatları Neden Yükseliyor?

İnşaat Sektörünün Ülke Ekonomisine Katkısı

ev-kiralama (1)

İnşaat sektörü, ülke ekonomisine katkı noktasında önemli bir yer tutuyor. Yapılan yatırımın geri dönüş süresinin en kısa olduğu sektörlerden biri olan inşaat sektörü, ülke için gereksinim duyulan sıcak para akışının sağlanmasına yardımcı oluyor. Türk müteahhitlik firmalarının geçtiğimiz yıl ülke ekonomisine sağlamış oldukları katkı 21,6 milyar olarak açıklanıyor. Bu rakam, ülke ekonomisinin korunması ve istikrarın sağlanmasının yanı sıra cari açığın azaltılmasına da katkı sağlıyor. Gelecek yıllarda daha yüksek rakamlara ulaşmayı hedefleyen Türk müteahhitlik firmaları, bu sayede ülke ekonomisine önemli destek sağlıyor.

Views:
173
Article Tags:
Article Categories:
Ev kiralama · ev sahibi · konut kiralama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *