Depozito Nedir Neden Verilir? – Detaylı Rehber

Günümüze baktığımızda dükkan veya ev kiralama eskisi kadar kolay bir iş değildir. Bazı gayrimenkul sahipleri bekarlara, bazıları ise öğrencilere veya çok çocuklu ailelere ev kiralama konusunda yardımcı olmazken bazı ev sahipleri ise evcil hayvan besleyen kiracı adaylarına kapılarını kapatmaktadır.  Kiracının türü veya statüsü ne olursa olsun ev sahipleri için hemfikir olunan konulardan biri depozito konusudur. Mal sahipleri ev veya dükkan kiralarken mutlaka depozito adı verilen bedeli talep ederler. Peki, halk ağzında “hava parası” diye geçen depozito nedir? Kimi zaman bir aylık kira bedeli kimi zaman ise üç aylık kira bedeli olabilen depozito neden verilir? Depozito verme neye göre belirlenir, ne kadar depozito verilir? Depozito kesintisi nedir, neden yapılır?

Ev kiralama aşamasında akla gelen depozito kavramı ile ilgili tüm sorulara net cevapları şimdi bulabilirsiniz. Haydi, hemen başlayalım!

Depozito Neden Verilir?

Ev veya dükkan sahibi depozito bedelini almakla bu malını güvence altına alma amacı güder. Kiracı tarafından ise ev kiralama sürecinde bu depozito ücretini ödeyerek ev sahibine güvence vermiş olur. Kirayı zamanında ödeme, fatura yatırma veya mala zarar vermeme hususunda herhangi bir aksamanın önüne geçilmesi sağlanır. Hem kiracı hem de ev sahibi tarafından bu gibi sorunların teminatı olarak depozito verilir.

Ne Kadar Depozito Verilmelidir?

Kiracı Depozito Kanunu’na göre, mal sahibi kiracıdan bir aylık kira bedelini veya üç katı kadar ücreti depozito verme aşamasında talep edebilir. Daha fazlasını ise talep edemez. Örneğin; kira bedeli 1500 lira ise depozito 1500 lira ile 4500 lira arasında olabilir. Depozito verme konusu, kira sözleşmesi yapılırken kiracı ile mal sahibi arasındaki anlaşmaya bağlı olarak belirlenir. Kanun çerçevesinde uygun olan depozito bedeli, ev kiralama öncesi ev sahibine nakit veya havale gibi dilediğiniz yollarla ödenebilir.

Depozitoda Hangi Durumlarda Kesinti Yapılır?

Depozito, kural olarak kira borcu hesap edilerek verilmez. Dolayısıyla, özellikle kiracıların sıklıkla başvurdukları son birkaç ayın kira borcunu ödememek suretiyle depozitoyu geri almama yöntemi doğru bir yöntem değildir. Eğer ev sahibi yasal yollara başvurursa kiracı bu durumda maddi kayıplara uğrayabilir.

Depozito kesintisi; duvarların, dolapların, kapının kırılması veya ciddi zarar görmesi gibi doğrudan maddi zararlara neden olabilecek zararlar neticesinde yapılır. Kullanımdan dolayı meydana gelen zararlar depozito kesintisi yoluyla karşılanır. Ancak doğal kullanım sonucu oluşan yıpranmalar, değer azalması sonucu depozito kesintisi yapılmaz. Örneğin; fayansların solması, elektrik altyapısının yıpranması gibi nedenlerle depozito kesintisi yapılmaz.

İlginizi Çekebilir: Ev Sahipleri ve Kiracılar İçin Rehber

Ev Sahibinden Depozito Nasıl Geri Alınır?

Depozito verme işlemi yalnızca olağan kullanımdan kaynaklanmayan maddi hasarlar için bir teminat bedeli olarak ele alınmalıdır. Bu nedenle ev veya dükkanın eski hali ile yeni hali taraflarca karşılaştırılmalı ve tutanak tutularak yazılı şekilde anlaşmalıdır. Ayrıca kiralanan taşınmazın teslim edilirken de fotoğraflarının çekilmesi de ileride çıkabilecek muhtemel anlaşmazlıklarda her iki taraf için de yardımcı olacaktır.

Mal sahibinin depozito geri alma talebine olumsuz yanıt vermesi durumunda, kiracı yasal yollara başvurarak ilgili meblağı talep edebilecektir.

 

Depozito Hangi Durumlarda Geri Verilmez

Kiracı ile ev sahibi arasında sık görülen problemler genellikle depozito geri alma esnasında yaşanmaktadır. Depozito bedeli bazı durumlarda kiracıya geri verilmemektedir. Bunları sıralayacak olursak; evin demirbaşlarına herhangi bir zarar gelmişse (kapı, pencere, klima, dolap vb.) ve bu zarar ev sahibi tarafından kanıtlanabiliyorsa (fotoğraf vb.) bu durumda depozito kiracıya geri verilmez. Zararın karşılığı olan bedel, depozito kesintisi yapılarak ödenmiş olur.

RentRovi İle Farklı Depozito Modellerini Keşfedin

Daha önce de belirtiğimiz gibi ev sahibi ile kiracılar arasında en sık yaşanan sorunlardan birisi de depozito ücretidir. RentRovi olarak depozito sorununa farklı çözümler sunarak hem ev sahibine hem de kiracımıza kendilerine en uygun olan modeli seçme özgürlüğü tanıyoruz.

Depozitolu Modelimiz: Bu model geleneksel kiralamada uygulanan ve kiralama bitiminde kiracı tüm yükümlülüklerini yerine getirirse geri ödenen depozito modelimizdir. Bu modelde depozito ücretinin bir kiradan fazla olmamasına özen gösteriyoruz.

RR-Depozitosuz Modelimiz: Türkiye’de bir ilki gerçekleştirip RR-Depozitosuz modelimizi müşterilerimize sunduk. Bu modelde bir kira bedelinin 3/1’i alınarak bir senelik kiraya eşit taksitler halinde paylaşıyoruz. Kiralama süreci bittiğinde bu ücret ev sahibine kalıyor ve kiracının depozito yükü de hafifletilmiş oluyor.

%100 Depozitosuz: Tamamen depozitosuz modelimizi çok yakında siz müşterilerimizle buluşturacağız.

Hem ev sahibi hem de kiracı olarak depozito sorunları ile uğraşmadan, gönül rahatlığıyla ev kiralayıp evinizi kiraya vermek istiyorsanız www.rentrovi.com’u ziyaret edebilirsiniz

Views:
552
Article Categories:
konut kiralama

Comments are closed.