Konut Sigortası Nedir? Neleri Kapsar?

konut-sigortası

Doğal afetler, kazalar ya da beklenmeyen durumlar insanların konutlarında çeşitli hasarların meydana gelmesine ya da tamamen kullanılamaz hale gelmesine neden olabilmektedir. Bu tür durumlar karşısında herhangi bir güvencesi veya tedbiri olmayan bireyler, ağır mal kayıpların yanı sıra sokakta kalmak gibi çeşitli zorluklarla da karşı karşıya kalmaktadır. Sigortalama, bu noktada başvurulabilecek en doğru yöntemdir. Her ne kadar Zorunlu Deprem Sigortası gibi bir dizi mecburi tedbirler olsa da bunların yetersiz kaldığı zamanlar da mevcuttur. Konut sigortası ise daha geniş kapsamlı sigortalardır. Bu sigorta ile yangın, deprem, sel ve su baskını gibi doğal; hırsızlık veya patlama gibi insan kaynaklı zararlar tamamıyla giderilebilmektedir.

 

Konut Sigortası Neleri Kapsar?

konut-sigortası-neleri-kapsar

Konut sigortasının kapsama alanı oldukça geniştir. Öyle ki Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında olmayan ve güvenlik açığı teşkil eden noktalar, konut sigortası ile güvence altına alınmaktadır. Konut sigortası sayesinde deprem, sel, yangın, terör, hırsızlık, su baskını ve olası pek çok durum karşısında güvence sağlamaktadır. Bahsedilen durumlar, konut sigortalarının temel öğeleridir. Ancak çeşitli firmalar tarafından sunulan, kapsamı daha da genişletilmiş konut sigortaları da mevcuttur. Kombi ve klima bakımı, çilingir hizmeti, ücretsiz halı yıkama, konutta herhangi bir hasar yaşanması durumunda otel masraflarını karşılama gibi olanaklar bunlardan bazılarıdır. Konut sigortası kapsamının iyi bilinmesi için, sözleşmenin okunması gereklidir.

 

Konut Sigortası Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

konut-sigortası-nedir

Yaşadığı konut için sigorta yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı hususlar mevcuttur. Öncelikle sigortalanacak konutun özelliklerinin iyi bilinmesi ve buna bağlı olarak gereksinimlerinin doğru tespit edilmesi gereklidir. Sigorta kapsamının bu gereksinimleri içine alacak şekilde düzenlenmiş olması gözden kaçırılmamalıdır. Daha iyi korunma sağlayabilmek adına, geniş kapsamlı konut sigortası paketlerinin tercih edilmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca konut sigortası için hizmet alınacak firmalar arasında fiyat açısından da değerlendirme yapılmalıdır. Sigorta şirketlerinin sayısının artmasıyla birlikte ortaya çıkan ürün ve hizmet çeşitliliği, aynı hizmetlerin daha uygun fiyata alınabilmesini olanaklı kılmaktadır. Bunlara ek olarak, istenilmesi durumunda evdeki eşyaların da sigorta kapsamına alınabilmesi mümkündür. Bunun da ayrıca düzenlenmesi ve sigorta kapsamına dahil edilmesi, ev eşyalarında çeşitli nedenlerden yaşanabilecek sorunlarda kolayca çözüme ulaşabilmek için önemlidir.

İlginizi çekebilir: Kiralık Evi Olan Ya Da Ev Kiralayanların Dikkatine!!

 

Konut Sigortası Tutarı Nasıl Hesaplanır?

Konut sigortalarının ücretlerinin hesaplanmasında başvurulan yol oldukça kolaydır. Bu noktada evin metrekare başına inşa maliyeti göz önünde bulundurulmaktadır. Yani evin yeniden inşa edilmesi durumunda, her metrekaresi için ne kadar maliyet oluşacağı bu hesaplamanın ana unsurudur. Metrekare başına maliyet her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ortaklaşa tespit edilmektedir. İkinci unsur ise konutun dıştan dışa hesaplanan yüzölçümüdür. Bu iki değer birbirleriyle çarpıldığında konut sigortası ücreti ortaya çıkmaktadır. 2021 yılı itibarıyla inşa maliyetin 200-250 bin TL arasında olan konutlar için 227 TL sigorta bedeli tespit edilmektedir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *