Rayiç Kira Bedeli Nelere Göre Değişiyor, Kira Bedelini Etkileyen Durumlar Nelerdir?

Sizlere daha önceki blog yazımızda Sorunsuz Mülk Yönetiminden bahsetmiştik.

Şimdi ise RentRovi olarak sıkça karşılaştığımız bir diğer soru ise rayiç kira bedelinin nelere göre değiştiğini ve nelerden etkilendiğine değineceğiz..

Elbette hepimiz hızlı, güvenilir ve istediğimiz kira bedelinden evimizi kiracılandırmak isteriz. Fakat piyasa koşullarında anlık değişen kira artışına ayak uydurmak bazen zor olabilir. Bununla ilgili siz ev sahiplerimiz için kira bedellerinin nelere göre artıp azaldığını kısaca derledik.


Kira Bedeli Nelerden Etkilenir?

Evin Konumu: Evin bulunduğu bölge, mahalle veya semt gibi konum faktörü kira bedelini büyük oranda etkiliyor. Talep gören, popüler veya prestijli bölgelerdeki evler genellikle daha yüksek kira bedelleriyle listeleniyor.

Ulaşım: Toplu taşıma araçlarına, ana yollara, otobüs duraklarına, metro istasyonlarına yakınlık kira bedelini artırır.

Evin Özellikleri: Evin metrekare, oda sayısı, banyo sayısı, balkon, teras veya bahçesi, evin hangi katta oluşu, bina yaşı gibi özellikleri de kira bedelini etkiliyor. Geniş, modern dizayn edilmiş veya lüks özelliklere sahip evlerin kira bedelleri genellikle daha yüksek bedelden kiracılandırılıyor.

Bina türüne, yapısına göre değişkenlik gösterdiği durumlarda tercih edilen konut yapısı kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Örneğin, Daireler genellikle şehir merkezlerine yakın yerlerde, merkezi lokasyonlu ve yoğun nüfusun olduğu bölgelerde tercih edilebiliyor. Stüdyo daireler çoğunlukla öğrenciler veya turistler tarafından revaçta olduğu için, bu dairelerin daha çok yaz ve yaz dönüşü kiracılandırıldığını fark edebilirsiniz. İki veya daha fazla odalı evler, aileler veya oda arkadaşıyla yaşamayı tercih edenler tarafından kiralanabilir. Villa veya müstakil evler, şehirden uzakta sakin bir hayat sürmeyi sevenler için daha çok uygun olmakla birlikte bahçe gibi açık alana sahip olmaları; geniş, çocuklu veya patili hayvan sahipleri içinde çokça tercih edilebiliyor.

Konutun değerindeki artışa katkı sağlayan bir diğer unsur da konutun 7/24 güvenlik sistemi. Güvenlik önlemleri geliştirildiği takdirde mülk değeri artış gösterir. 

Evin Cephesi: Aynı apartmanda değişik cephelere bakan dairelerin kira fiyatları birbirinden farklı olabilir. Hatta cephesi iyi fakat küçük olan daireler cephesi kötü ve büyük metrekareli dairelere nazaran daha yüksek fiyattan kiraya verilebilir. Cephe ve güneş görme özelliği, evin ısısının ayarlanması açısından da son derece önemlidir.

Yalıtım: Yalıtımın önemli bir detay görünmesinin en büyük nedeni ısınma giderlerini büyük ölçüde düşürmesidir. Bu nedenle yalıtımlı evler benzerlerine oranla daha yüksek fiyatlarda kiracı bulabilir.

Doğal Afetlere Karşı Dayanıklılık: Deprem ve diğer doğal afetlere karşı dayanıklı evler kısaca sağlam yapılar değer olarak eski ve korumasız binalara göre çok daha yüksektir. Ülkemizde bu bilinç giderek artmakta ve kiracılar tercihlerini yeni yönetmeliklere uygun olarak yapılmış binalardan yana kullanmaktadır.

Kat ve Konut Değeri Arasındaki İlişki: Dairenin bulunduğu kat, kiralama aşamasında oldukça önemlidir. Güvenlik beklentileri nedeniyle ülkemizde üst katlardaki evler daha yoğun bir taleple karşılanır. Sitelerde özellikle hobi bahçelerinin olduğu projelerde kiracı tercihleri giriş kattan yana şekillenmektedir.

Mobilya Durumu: Evin eşyalı veya eşyasız olması da kira bedelini etkiliyor. Eşyalı evler genellikle daha yüksek kira bedellerine sahip olabilir, özellikle orta veya uzun dönem kiralamalarda eşyalı evler çok büyük avantaj sağlar, çünkü kiracılar mobilya masraflarından kaçınıp hazır bir eve yerleşmeyi daha uygun bulurlar. Ev sahipleri mobilyalarda iyileştirme yaptığı takdirde mülkün değerinde artış sağlanabilir. Örneğin, yenileme çalışmaları yaparak modernleştirilebilir, ekipman veya mobilya eklenip kullanışlı özellikler sunabilirsiniz. Bu şekilde, mülkün cazibesini artırarak daha yüksek bir kira bedeli talep edebilirsiniz.

Sosyal Yaşam Alanlarının Zenginliği: Özelikle kentsel dönüşüme girerek yenilenen evlerde sosyal yaşam alanları oldukça zengindir. İçinde alışveriş merkezi, havuz, etkinlik alanları olan ve güvenlikli siteler değer açısından tek bir apartmanla karşılaştırıldığında oldukça yüksektir.

Çevresel Faktörler: Okullara, hastanelere, alışveriş merkezlerine, parklara, toplu taşıma duraklarına yakınlık kira bedelini yükseltebilir.

Yerel Piyasa Koşulları: Kiralama piyasasındaki arz ve talep dengesi, kira bedellerini etkileyebilir. Nasıl mı? Yoğun talep gören bir bölgede veya dönemde kira bedelleri yükselirken, düşük talep gören bölgelerde veya dönemlerde kira bedelleri düşebilir. Bölgeye, yere ve talebe bağlı olarak farklı ev tipleri popülerlik kazanabilir.

Çevredeki Kira Fiyatları: Konutun kira fiyatını belirleyen en önemli etken çevre evlerin kira fiyatlarıdır. Benzer özellikler taşıyan daireler emsal olarak belirlenir ve kat ya da cephe göz önünde tutularak kira belirlenir.

Ekonomik Koşullar: Genel ekonomik koşullar, kira bedellerini etkileyebilir. Örneğin, yüksek enflasyon dönemlerinde kira bedelleri artabilir. Ayrıca, ekonomik büyüme veya durgunluk dönemleri de kira bedellerini etkileyebilir.

Kiralık Ev Arayanların Tercihleri: Kiracı adaylarının beklentileri, özellikle belirli dönemlerde (üniversitelerin açıldığı dönem, tatil sezonu vb.) kira bedellerini etkileyebilir.

Yeni Düzenlemeler ve Yasalar: Emlak piyasasında yeni düzenlemeler veya yasalar, kira bedellerini olumlu veya olumsuz etkileyebilir. Örneğin, yerel hükümetlerin kira kontrolü politikaları veya kira sınırlamaları, kira bedellerinin belirlenmesinde etkili olabilir.

Kira Artışı Nasıl Yapılır ?

Kira artış oranının ve miktarının belirlenmesinde Türk Borçlar Kanunu madde 344 uyarınca tarafların anlaşmaları esas alınır. Taraflar bir oran üzerinde anlaşmışlarsa; taraf iradelerine tanınan öncelik dolayısıyla, belirlenen oran üzerinden hesaplama yapılacaktır.

Madde hükmüne bakıldığında taraflar sözleşmede artış oranını serbestçe belirleyebilseler de, belirlenebilecek bu orana kanun bir sınır getirmiştir. Bu üst sınır da tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamaları baz alan değişim oranı olarak tespit edilmiştir. Tarafların kira sözleşmelerinde belirlediği oranın TÜFE’nin on iki aylık ortalamalarına göre değişim oranını geçen kısmı uygulanmaz.

1 Temmuz’dan Sonra Kira Artış Oranı (1 Temmuz 2024)

Yüzde 25 kira artışı düzenlemesinin uzatılmaması halinde 1 Temmuzdan sonra kira artış oranı konusunda ana düzenleme olan Türk Borçlar Kanunu’nun 344. maddesinin birinci fıkrası uygulanır.

Bu düzenleme uyarınca 1 Temmuz 2024’ten sonra tarafların yenilenen kira dönemlerine uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları bir önceki kira yılında TÜFE ortalamasına göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerli olacaktır. Başka bir ifadeyle, 1 Temmuz’dan sonra kira artış oranı konusunda bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı üst sınır olarak uygulanacaktır.


RentRovi Neler Yapıyor?

RentRovi ekibi kira bedelleri konusunda analiz ve değerleme yapıp yerel piyasa trendlerini, benzer evlerin kira bedellerini ve diğer faktörleri göz önünde bulundurarak rayiç kira bedelini belirleyip sizin için potansiyel kiracı arayışına geçiyor. Bu süreçte RentRovi, yüksek kaliteli fotoğraflarla, doğru reklam kanalları aracılığıyla istenilen kiracı profiline odaklanıp, potansiyel kiracı kazandırabilmek için doğru pazarlama stratejileriyle birlikte mülkünüze değer katıyor. Böylelikle hızlı ve güvenilir bir şekilde eviniz kiracılandırılmaya hazır hale geliyor!

RentRovi ekibi olarak hızlı ve sorunsuz çözümler için bizlerden destek alabilirsiniz. 

Yeni blog yazılarımız için takipte kalın!

Views:
1541
Article Categories:
konut kiralama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *