Kira Gelir Vergisi Nedir? Ne Zaman Nasıl Verilir?

RentRovi olarak hem ev sahipleri hem de kiracılar için sunduğumuz hizmetlerin yanında onları bilgilendirmeye devam ediyoruz. Kira gelir vergisi de mülk sahiplerinin en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Ev sahipleri, yatırımcılar veya gayrimenkul işiyle uğraşan herkesin aşina olduğu bu konuyu biraz daha yakından inceleyelim.

Kira Gelir Vergisi Nedir?

Kira Gelir Vergisi

Emlak yatırımı yapmak, birçok kişi için pasif gelir elde etmenin popüler bir yolu haline geldi. Ancak kiradan elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi konusu sıklıkla göz ardı edilmekte. İşte bu noktada devreye kira gelir vergisi giriyor. Kira gelir vergisi, belirli sınırları aşan mesken ya da mülk sahiplerinin devlete ödemekle yükümlü olduğu vergi çeşididir. Bu vergi, mülk sahiplerinin elde ettikleri kira gelirlerinden belli bir yüzde oranında kesilerek devlete ödenir. Kira geliri elde edenler, bu geliri vergi dairelerine beyan etmekle ve vergiyi ödemekle yükümlüdür.

Peki nasıl hesaplanır?

Götürü yönteminde hesaplama işlemi şu şekilde yapılmaktadır:

  • Yıllık kira bedelinizden işlem yapılan yılın istisna tutarı düşülür ve kalan tutarınız bulunur. (Yıllık Kira bedeli – İstisna Tutar = Kalan) 
  • Bulunan kalan tutarın %15’i yine kalan tutardan çıkarılır ve vergiye tabi tutar bulunur. (Kalan-(Kalan*%15)= Vergiye Tabi Tutar)
  • Varsa yasal olarak geçerli sayılan bağışlar, Vergiye Tabi Tutar’dan düşülür.
  • Bulunan vergiye tabi tutar, vergi dilimi tablosuna göre hesaplanır ve kira gelir vergisi bulunur. (Vergiye Tabi Tutar*Vergi Dilimi= Ödenecek Kira Vergisi)
  • Varsa kaynakta kesinti yolu ile gayrimenkul ile alakalı ödenen vergiler, Ödenecek Kira Vergisi’nden düşülür.
  • Son olarak bulunan tutara da damga vergisi eklenir. (2024 yılı için 467,20 TL)

Kira Gelir Vergisi Ne Zaman Verilir?

Kira gelirlerinin beyanı için belirlenmiş bir süre vardır; genellikle 1 Ocak – 31 Aralık dönemi için Mart ayının 1’inci gününden son günü akşamına kadar beyannamelerin verilmesi gerekmektedir. Mükellefler, beyanlarını normalde ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine vermelidir.

Özel durumlarda süre değişebilir; örneğin, takvim yılı içinde ülkeyi terk edenler, yurt dışına çıkma tarihinden önceki 15 gün içinde beyanname vermeleri gerekir. Ölüm durumunda ise, beyanname ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde mirasçılar tarafından verilmelidir. Son olarak, beyan süresinin son günü resmi tatil gününe rastladığında, tatilden sonraki ilk iş gününe kadar beyanname verilebilir. Bu süreçte dikkatli olmak ve yasal süreleri takip etmek, mülk sahiplerinin vergi yükümlülüklerini zamanında ve doğru şekilde yerine getirmelerini sağlar.

Gelir Vergisi Beyanı ve Ödeme: Kolay ve Pratik Yöntemler

Mükellefler, vergi dairesinden alacakları kullanıcı kodu, parola ve şifreyi kullanarak yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri veya aracılık yetkisi almış meslek mensubu aracılığıyla gönderebilecekler. Bu, geleneksel yöntemlere kıyasla oldukça pratik bir çözüm sunmaktadır.

Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenir. Hesaplanan vergi; vergi tahsiline yetkili olan banka şubelerine, bağlı bulunulan vergi dairesine veya bağlı bulunulan vergi dairesinin bildirilmesi şartıyla herhangi bir vergi dairesine ödenebilir. Bu sayede mükellefler, vergi ödeme sürecini kendileri için en uygun olan yöntemi seçerek kolaylıkla gerçekleştirebilirler.

emlak-vergisi

Kira gelir vergisi muafiyeti kimler için geçerlidir?

Konut sahibi olup aşağıdaki şartları sağlayan kişiler Kira Gelir Vergisi’nden muaftırlar:

  • Sahip olduğu konutu kiraya vermeyenler,
  • Konutunda çocukları, anneleri ya da babaları oturan kişiler (fakat bu kimselerin her birinin ikametine birden fazla konut tahsis edilmişse bu konutların yalnız birisi için emsal kira bedeli hesaplanmaz. Devlet mal sahiplerinin çocuklarından kira alıp almadıkları ile ilgilenmemekte ve mal sahiplerinden kira geliri beyanı istememektedir. Ancak bir durumda işler değişmektedir. Konutunda akrabaları ikamet eden mal sahipleri kira geliri vergisinden muaf değillerdir.)
  • Kiraya verilen konut yıllık geliri 21.000 TL; iş yeri yıllık getirisi ise 150.000 TL altında olanlar ve kiraya verilen gayrimenkulün kira bedelinin emsal kira bedelinden düşük olması
  • Boş kalan gayrimenkullerin korunması amacıyla bedelsiz olarak başkalarının ikametine bırakanlar
  • Brüt yüzölçümü 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olanlar emlak vergisi ödemiyor.
  • Bunun yanında hiç geliri olmadığını belgeleyenler, geliri sadece emekli, dul, yetim, ölüm ya da maluliyet aylığı olanların da emlak vergisi ödemesi gerekmiyor.
  • Ayrıca, vergide sıfır orandan yararlanabilmek için bu kişilerin ticari, sınai ve mesleki faaliyet geliri, tarımsal faaliyet geliri, menkul ve gayrimenkul gelirinin olmaması şartı bulunuyor.
  • Yılın sadece belirli zamanlarında oturulan yazlık, dağ evi, yayla evi gibi evler için muafiyet söz konusu değil. Ancak bu kişiler o evde yılın tamamında oturuyorsa ve diğer şartları da tutuyorsa muafiyetten yararlanabiliyor.

Ayrıca, daha fazla bilgi için Kiralık Evi Olan Ya Da Ev Kiralayanların Dikkatine!! yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Evinizi kiralamayı zahmetsiz hale getirmek için RentRovi ile iletişime geçin.

Kira Gelir Vergisi

RentRovi ailesi olarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirip ev sahiplerine senelik peşin kira ödemesi ve aylık kira gelir garantisini sunuyoruz. Böylelikle mülk sahiplerini, ”Bu ay kiramı alabilecek miyim?” Derdinden kurtarıyoruz. 

Kira Gelir Vergisi

Size sunduğumuz paketler içerisinde kendinize en uygun olanı seçtikten sonra, gerisini bize bırakın!  

Sizin yerinize özel reklamlarla birlikte en doğru ve en güvenilir kiracıları bulup aklınızdaki tüm soru işaretlerini gideriyoruz.Minimum efor maksimum kazanç sağlayan mülk yönetim paketimizi  www.rentrovi.com ‘dan inceleyip gerekli formu doldurabilirsiniz. Formu doldurduktan sonra Roviler 24 saat içinde size dönüş sağlamış olacak. Sizden eviniz hakkında bilgileri aldıktan sonra profesyonel değerleme ekibimiz size değerleme raporu sunuyor olacak. Bu raporla birlikte profesyonel video ve fotoğraf çekimi yapıldıktan sonra eviniz kiracılandırılmaya hazır hale gelecek! 

Evinizi kiracılandırdıktan sonra aidat takibi, hukuksal destek, tadilat, tamirat takibi ve geniş kapsamlı ev koruma sigortası gibi hizmetlerimizin olduğu Sorunsuz Mülk Yönetim paketi sayesinde hiçbir efor sarf etmeden evinizi kiraya verebiliyoruz!

RentRovi yenilikleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız;

2023 Ev Kiralama Trendleri Hakkındaki Blog yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Views:
79
Article Categories:
konut kiralama

Comments are closed.