Kiracılar Hangi Masrafları Kiradan Düşebilir?

Bu blog yazımızda sizlere kira masrafları ve bu masraflardan hangilerini kiradan düşebileceğinizden, hangilerinden düşemeyeceğinizden bahsediyor olacağız..

Sizlerin de bildiği üzere kiracılar ve ev sahipleri bazen kendi aralarında sorunlar yaşayabiliyorlar. Bu sorunların yaşanmaması ve olası sorunların da kolayca çözüme kavuşturulabilmesi için yapılmış olan pek çok yasal düzenleme bulunuyor. Bu düzenlemeler ile her iki tarafın da hakları ve sorumlulukları kayıt altına alınıyor. Özellikle kiracı hakları konusunda yeteri kadar bilgisi olmayan kiracıların hak kaybına uğramaması adına, kiracıları korumayı hedefleyen bazı kanunlar bulunuyor.

Kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan sorunlar arasında masraflar ilk sırada yer alıyor. Ev için yapılan harcamalardan hangilerinin ev sahibine ait olduğu ve hangilerinin kiracı tarafından karşılanması gerektiği sorunu, iki taraf arasındaki davaların önemli bir kısmını oluşturuyor. Ancak ilgili düzenlemeler ve yasalar, herhangi bir şüpheye fırsat bırakmayacak kadar açıklık taşıyor. Buna göre kiracı, ev için yapmış olduğu masraflardan bazılarını kiradan düşebiliyor.

Detaylı bilgi için blogumuzun devamını okumaya devam edin..

 

Binanın Kendisinden Kaynaklanan Sorunlar

Binanın kendi yapısından ya da özelliklerinden kaynaklanan sorunlardan doğan maliyetler, kiracı masrafları içerisinde kiradan düşebilecek kalemler arasında ilk sırada yer alıyor. Kiracı, yalnızca kiralamış olduğu daire ile sorumlu bulunuyor. Binanın iyi şekilde inşa edilmemiş olması ya da sonradan binada meydana gelen olumsuzluklar, kiracı için herhangi bir şekilde bağlayıcılık taşımıyor. Binada yapılacak tadilatların, mantolama, izolasyon gibi bina yenileme işlemlerinin bedelinin kiracıdan tahsil edilmesi durumunda, bu ücretin kiradan düşülmesi gerekiyor. Bina tadilatlarının ev sahibine ait olduğu yönünde çok fazla tartışma bulunmaması nedeniyle, bu konuyla ilgili çok fazla sorun yaşanmıyor. Ancak bu durumun mahkemeye taşınması durumunda, yasalar kiracıdan yana bir tutum sergileyebiliyor.

 

Anlaşmalı Tadilatlar

Daire içerisinde yapılacak olan anlaşmalı tadilatlar da kiradan düşülen ödemeler arasında yer alıyor. Özellikle kiracının eve yeni taşındığı dönemde, ev sahibinin evde yapılması gereken tadilatları yapmamış olması ve bunları kiracıya bırakması, yapılacak tüm masrafların kiradan düşülebilmesi anlamına geliyor. Ancak bu noktada bir ayrım bulunuyor;

Daire için zorunlu olmayan ve tamamen kiracının estetik zevkine hitaben yaptırmış olduğu tadilatlar kiradan düşülmüyor. Dairenin asli unsurlarında bulunan kusurların giderilmesi ve zorunlu tadilatların yapılması durumunda masraflar kiradan düşebilir. Bu konuda sorun yaşanmaması adına ev sahibi ile kiracının karşılıklı olarak anlaşmaları ve anlaşmaya varılan tadilatların yapılması tavsiye ediliyor. Zira anlaşmaya varılmadan yapılan tadilatlar, sonradan tartışma konusu haline gelebiliyor.

İlginizi çekebilir: Hem Ev Sahipleri Hem Kiracılar İçin: Kira Sözleşmesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Dış Boya ve Dış Cephe Kaplaması

Kiracının ödemekle yükümlü olmadığı ortak giderler arasında bina dışı boyama ve cephe kaplama işlemleri de geliyor. Daha önce de belirtildiği gibi, kiracı yalnızca oturmuş olduğu dairenin tadilatından sorumlu bulunuyor. Binada yapılacak tüm tadilatlar ve işlemler gibi, boya ile dış cephe kaplaması da ev sahibi tarafından ödenecek giderler arasında yer alıyor. Elbette burada da kiracı ile ev sahibinin anlaşmaya varması ve masrafın kiracı tarafından ödendikten sonra kiradan düşülmesi gibi bir olanak bulunuyor.

Kiracı hakları kiracıların oturdukları süre boyunca herhangi bir mağduriyet yaşamamaları adına önem taşıyor. Özellikle ev kiralamanın giderek daha yaygın hale gelmeye başlaması, kiracı haklarının da ön plana çıkmasına neden oluyor. Kiracıların, herhangi bir ev kiralamadan önce kendi hakları konusunda bilgi sahibi olmaları tavsiye ediliyor. Bu kirada oturulan süre boyunca herhangi bir mağduriyet ile karşılaşılmaması ve mağduriyetlerin de kolayca giderilebilmesi açısından önem arz ediyor.

Günümüzde yasaların da kiracıdan yana bir tutum sergilemesi, hak kayıplarının önüne geçilmesini sağlıyor. Kiracı masrafları ve hakları konusunda internet üzerinde çok sayıda makale bulunuyor. Bu makaleleri ve yasal düzenlemeleri okumak, bilinçli ve hakkını savunabilen bir kiracı olabilmek açısından hayati düzeyde önem arz ediyor.

Kiracılar Hangi Masrafları Kiradan Düşemez

Daha önce bahsettiğimiz üzere kiracılar bazı masrafları kiradan düşebilir.

Peki ya hangi masraflar kiradan düşemez?

Kiracı binaya ait bakım ve onarımları karşılamakla yükümlüdür. Su, elektrik ve doğalgaz faturalarının ödemeleri kiracı tarafından yapılır. Daire bazlı yapılan yenilikler de kiracı masrafına aittir. Sigorta yapılması durumunda ise; Ev sahibinin mülkiyet sigortası, kiracının eşya veya kişisel eşyalarını kapsamaz. Kiracı, kendi eşyalarını sigortalatmak ve sigorta primlerini ödemekle yükümlüdür.

Kiracılar, kira sözleşmesini ve yerel yasaları dikkatlice inceleyerek, hangi masrafların düşülemeyeceğini ve kendi yasal haklarını anlamalıdır.

Tüm bunlar ve çok daha fazlası için RentRovi’den destek alabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *