Airbnb Yasası
Yeni Airbnb yani kısa dönem kiralama düzenlemesi yasalaştı. Yeni Airbnb yasasına göre 100 gün ve altı tüm kiralamalar kısa dönem kiralama kategorisine giriyor. Peki yeni kısa dönem kiralama düzenlemeleri neler içeriyor, nasıl değişiklikler olacak ve buna bağlı yapılan vergi düzenlemeleri neler? Hep beraber bakalım;
Table of Contents
Kısa Dönem Kiralama Yapmak Yasal mı?
Yeni kısa dönem kiralama (Airbnb) yasasının yürürlüğe girmesiyle 100 gün ve altı olan konutlar kısa dönem kiralama kategorisine giriyor. Tasarıya göre kısa dönem kiralama yapmak için Turizm Konutu Belgesi almak gerekiyor. Ayrıca bu belge olmadan kısa dönem kiralama yapılamıyor. Bu belge gerekli şartlar sağlandığı takdirde Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan temin edilebilecek.
Kısa Dönem Kiralama Yapmak İstiyorum Ne Yapmalıyım?
Yeni kısa dönem (Airbnb) yasasına göre kiralama yapmak için Turizm Konutu Belgesi almak zorunlu hale geldi. Bu belge şu an sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belli şartlar dahilinde veriliyor.
Bu şartlar:
- Binalarda; binadaki tüm tapu sahiplerinin oy birliği ile onayı,
- Sitelerde; yine yalnızca kiralama yapılacak dairenin bulunduğu binadaki maliklerin oy birliği ile onayı,
- Tapu sahibinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurusu (başvuruyu sadece tapu sahibi yapabilir),
- Müstakil ev ve villa tapu sahipleri için; komşu tapu maliklerinin onayına gerek olmadan direkt Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurusu,
Konut sahipleri bu yolla turizm konutu belgesi alabiliyor.
Kısa Dönem Kiralama Faaliyetleri Cezası Var mı ?
Yeni kısa dönem kiralama (Airbnb) yasa tasarısına göre; turizm konutu belgesi alan dairelere bir turizm konutu plaketi verilecek. Statüye sahip evlerin girişine bu plaketin asılması zorunlu olacak. Bu plaketi asmayan konut sahipleri para cezasıyla karşı karşıya kalacak.
Yeni Airbnb yasası ile turizm konutu belgesine sahip olmadan kısa dönem kiralama yapan tüzel ve tekil kişileri ilk seferde 100.000 TL, tekrarlanması durumunda 1.000.000 TL’ye varan cezalar bekliyor.
Turizm konut belgesine sahip dairelerin girişine plaket asılmaması durumunda ise ev sahiplerini yine ilk seferde 100.000 TL’den başlayan ve ihlalin devamında 500.000 TL’ye varan cezalar bekliyor olacak.
Tasarlanan yasaya göre;
Madde 4 – (1)
“a) İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları verenlere, kiralama yapılan her bir konut için yüz bin Türk lirası …ve… on beş gün süre verilir.”
“b) … devam edenlere beş yüz bin Türk lirası …ve… on beş gün …”
“f) … devam edenler hakkında, bir milyon Türk lirası idare para cezası uygulanır.”
Yeni Kısa Dönem (Airbnb) Kanunu Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?
Yeni Airbnb yasası 01.01.2024 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek. Yasanın tüm detaylarına burdan ulaşabilirsiniz.
Tasarlanan yasaya göre;
Madde 3 – (1) “Konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için, turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapılmadan önce izin belgesi alınması zorunludur. Ayrıca, Bakanlıkça nitelikleri belirlenen plaket, turizm amaçlı kiralama yapılan konutun girişine asılır.”
Madde 3 – (3) “İzin belgesi başvurularında, … binanın tüm kat malikleri tarafından oy birliği ile alınan kararın ibrazı zorunludur”
Madde 3 – (7) ” İzin belgesi sahibinden kiralanan konutun … içinci kişilere kiralanması yasaktır.”
Yasalara Takılmadan Evinizi RentRovi ile Kiraya Verin!
Yeni kısa dönem ev kiralama yasasından sonra ev sahipleri için evlerini kiralamak hem zorlaşacak hem de maddi olarak verimlilik ciddi bir şekilde düşecek. Tam da ev sahiplerini kara kara düşündüren bu yasadan sonra ev sahipleri için yüksek karlılıkla ve herhangi bir yasal sürece takılmadan evlerini kiraya verebilecekleri RentRovi var.
RentRovi, ev sahipleri için 3-12 ay arası, kira garantili ve uçtan uca mülk yönetimi yapan Türkiye’nin ilk ve tek ev kiralama platformudur. RentRovi olarak siz ev sahipleri için herhangi bir zahmete katlanmadan en hızlı ve güvenli şekilde evlerinizi kiracılandırıyoruz.
Daha fazla bilgi için formu doldurun tanışalım.
Merhaba Bodrum’da airbnb şeklinde kiralamak istediğim bir mülkum var.. form doldurun demişsiniz ama forma ulasamiyorum
Iyi gunler,
Bulundugum apartmandaki bir kat maliki dairesini AIRBNB olarak deverkendirmek istihor ve yeni yasaya gore diger tüm kat maliklerinin yazili onayina ihtiyaci var.
Burada beni en çok düşündüren şey güvenlik konusu. Eger ko.şumun dairesini AIRBNB olarak kullanmasina izin verirsem, kullanıcılar konusunda hiçbir bilgi sahibi olmayacağım için, doğabilecek muhtemel hırsızlık, vs gibi suçlara karşı kendimi nasıl koruyacagım? Komşumdan, kiracılarının pasaport fotokopilerini istemem ve bunu bir noter sözleşmesine bağlamam bir çözum olabilir mi? Bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler.