Korona Virüs (Covid-19) kira sözleşmelerine etkisi, Korona virüs sebebiyle kira sözleşmeleri iptal edilebilir mi? Tüm merak edilenler blog yazımızda.
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan tüm dünya ile birlikte ülkemizi de olumsuz etkisi altına alan Korona Virüs (Covid-19) ticari hayata etkileri henüz tespit edilmemekle beraber, bununla ilgili önlemler üzerinde sıkı bir şekilde çalışılmakta. 11 Mart 2020 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından pandemi ilan edilmiştir. Ülkemizde ilk vakanın 10 Mart 2020 tarihinde duyurulması takiben virüsün yayılmasını önlemek amacıyla vatandaş devletin yetkili organları tarafında evde kalmaları yönünde uyarılmış ve risk grubu içerisinde yer alan 60 yaş üstü ve 20 yaş altı kişiler ve kronik rahatsızlığı bulunanlara ilişkin sokağa çıkma yasağı getirilmesi; kuaförler, spor salonları, bar ve kafeler gibi çeşitli iş kollarında faaliyet gösteren iş yerlerin kapatılması v.b çeşitli önlemler alınmıştır.
Korona Virüs Sebebiyle Konut Kira Sözleşmeleri İptal Edilebilir mi?
Dünyada ve ülkemizde ciddiyeti gittikçe artıran Korona Virüs (Covid-19) etkisi ekonomi ve finansal piyasaların ardından gayrimenkul piyasasını da olumsuz etkilemeye başladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’de kabul edilen yeni tedbir paketine göre 1 Mart 2020’den 30 Haziran 2020’ye kadar olan süreç içerisinde iş yeri kira bedelinin ödenmemesi nedeniyle kira sözleşmeleri fesih edilemeyecek, bu durum tahliye sebebi olmayacak. Ayrıca alınan bu kararlar sadece iş yeri kiralamalar için olduğunu hatırlatmak isteriz. Konut kiralamaları için şuan alınmış herhangi bir karar bulunmamakta. Korona Virüs (Covid-19) her ne kadar bir çok sektör ve iş kolu için mücbir sebep olsa da, konut kirası borçları için mevcut durum da mücbir sebep değildir.
- Kiracının aynı kira dönemi içerisinde iki kere kira bedelini ödememesi halinde, ev sahibinin kiracıyı tahliye etme hakkı doğuyor. Ama ev sahibi bu hakkını kullanabilmesi için, ödenmemiş iki kira için kiracısına ihtar çekmiş olması zorunludur.
Ev Kirasını Ödemeyen Korona Virüs Mağdurları Ne Olacak?
Kira sözleşmesinde kiralananın niteliği “konut” olduğu durumda, TBK m.315 ve m.352/f2 uygulanmaya devam etmekle birlikte, az yukarıda belirtmiş olduğumuz İcra ve İflas Takiplerinin Durdurulması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca ödenmeyen kira bedelleri için kiracının kira bedelini ödemede geciktiği durumda, kiraya veren en erken (belirtilen sürenin uzatılmaması ihtimalinde) 01.05.2020 tarihi itibariyle takip başlatabilecektir. Ödeme emrinde ya da ihtarda kira bedellerinin ödenmesi için kiracıya verilecek süre de en az 30 (otuz) gün olacaktır. Süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlayacaktır. Belirtilen sürede kiracı kira bedelini ödemez ve kiraya veren gönderdiği ihtarda belirlenen sürede bedelin ödenmemesi halinde sözleşmeyi sona erdireceği beyanında bulunmuş ise, verilen sürenin sonunda ihtarda sözleşmeyi sona erdireceğine ilişkin beyanda bulunmamış ise de sürenin sonunda bildireceği fesih beyanıyla kira sözleşmesine son verebilecektir.
Kiracının, ödenmeyen kira bedellerinin ödenmesi için kendisine verilen sürede (en az 30 gün) kira bedelini ödemesi halinde de yapılan ihtar, “haklı ihtar” olarak değerlendirilebilecek ve bu durum TBK m352/f2 anlamında bir tahliye sebebi oluşturacaktır.
Bir kişinin işyerinin ve oturduğu konutunun kiralık olduğu varsayımında, başka bir ifadeyle işyeri açısından işyeri kiracısı, konutu açsından da konut kiracısı olduğu durumda, Covid-19 salgın hastalığının yaşandığı şu günlerde, işlerinin bozulması ve ekonomik sıkıntıya düşüp işyeri ve konut kira bedellerini ödeyememesi ihtimalinde, bu durum işyeri kira sözleşmesinin feshi ya da tahliye sebebi olmayacak iken, konut kirasının feshi ya da tahliyesi sebebi olabilecektir. Bu durum da netice itibariyle çok hakkaniyetli bir sonuç doğurmayacaktır. Bu nedenle işyerleri açısından getirilen benzer düzenlemenin konut kiraları açısından da getirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Beklentimiz ve ümidimiz, bu durumdaki Korona Virüs mağduru kiracılar ile ev sahiplerinin görüşüp anlaşarak ortak bir çözüm yolu bulmaları. Ev sahibi ve kiracı karşılıklı fedakarlıkta bulunmadan çözüm bulmak zor. RentRovi olarak hem ev sahiplerimizle hem de kiracılarımızla sürekli iletişim halindeyiz. Mücbir sebeplerden dolayı evlerin erken boşaltılması halinde hem depozitonun kesintiye uğramaması hem de evlerin boş kalması için hemen çalışmalara başlıyoruz. Yeni bir kiralama olması durumunda ev sahibi adına tüm süreçleri yürüterek dışarıya çıkmasına gerek kalmadan evini kiraya veriyoruz. Kiracılar için de doğru resim konum bilgisi ve videolar göndererek zahmetsiz ve masrafsız kiralama olanağı sağlıyoruz. Son olarak kiracılarımız için komisyon oranlarımızı %6’dan %4’e düşürerek bu zor zamanlarda kiracılarımıza yardımcı olmak istiyoruz.
Merhaba güzel bir yazı olmuş. Peki Korona sebebiyle evi erkenden boşaltırsam depozitom kesintiye uğrar mı? Teşekkürler.
Arda Bey merhaba, eğer mücbir sebeplerden dolayı evi boşaltmak zorunda olursanız en az 15 gün önceden ev sahibini yazılı olarak bilgilendirilmek şartıyla depozitonuz kesintiye uğramaz.
Merhaba güzel bir yazı olmuş. Kirayı ödemezsem ev sahibi beni evden çıkartabilir mi?
Merhaba güzel bir yazı olmuş, Korona sebebiyle kira yardımı veriliyormu?
Fatih Bey merhaba,
Şu an için konutlar için bir kira yardımı ya da kira ertelemesine dair resmi bir duyum bulunmuyor.