2021 yılının ikinci yarısından itibaren Türkiye genelinde ev kiraları sürekli olarak artış gösteriyor. Düşük gelir düzeyine sahip olan bireyler, bu durum nedeniyle büyük zorluklar yaşıyor. Kiralık ev fiyatları orantısız artışı pek çok bireyin yaşam standartlarının kalitesizleşmesine ve daha düşük profildeki evlere taşınmalarına neden oluyor. Özellikle bazı bölgelerde iki katına kadar ulaşan ev kiralarının artışında pek çok etken önemli rol oynuyor. Aşağıda bahsedilen nedenler, ev kiralarında yaşanan artışın temellerini oluşturuyor:
- Üniversitelerde Yüz Yüze Eğitimin Başlaması: 2019 yılının son aylarında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa süre içerisinde tüm dünyayı etkisi altına alarak bir pandemi haline gelen Covid-19, üniversitelerde yaklaşık 1,5 yıl kadar eğitim ve öğretimin uzaktan olmasına neden oldu. Özellikle geçimini öğrenciler aracılığı ile sağlayan kentlerde kiralık evlerin önemli bir kısmı boş kaldı ve ev sahipleri ciddi gelir kayıpları yaşadı. 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında üniversitelerin yüz yüze eğitime başlayacağının açıklanmasıyla birlikte, ev sahipleri de yaşadıkları gelir kayıplarını telafi edebilmek adına kiralık daire fiyatları noktasında artış yoluna gidiyor. Bu durum, başta öğrenci şehirleri olmak üzere neredeyse tüm kentlerde yaşanıyor. Kira fiyatlarında yaşanan ani ve orantısız artışlar, yeni öğretim yılında ev kiralamak isteyen öğrencilerin büyük zorluklarla karşılaşmasına neden oluyor.
- Sürekli Artan Enflasyon: Son yıllarda Türkiye’de enflasyonun sürekli olarak yükselmesi ve buna paralel olarak Türk lirasının yaşadığı değer kaybı, kira fiyatlarında da artışa neden oluyor. Elde edilen kira gelirinin enflasyon etkisi nedeniyle düşük kalması ve daha az şeye karşılık gelmesi, bu farkı kapatabilmek adına ev sahiplerini kiralara zam yapmaya yönlendiriyor.
- Satılık Ev Fiyatlarında Yaşanan Yükseliş: Ekonomik alandaki daralmaya paralel olarak satılık ev fiyatları da her geçen gün yükseliyor. Öyle ki birkaç yıl öncesi ile kıyaslandığı zaman, iki kat fiyata ulaşan evler bulunuyor. Satılık ev fiyatlarındaki bu yükseliş, aynı zamanda kiralık ev fiyatlarının da yükselmesini tetikliyor.
- Ev Satın Almanın Zorlaşması: Bankalardan konut kredisi yoluyla ev almak isteyenler için faiz oranlarının çok yüksek rakamlara ulaşması ve buna bağlı olarak satın alma maliyetlerinin artması da kira fiyatlarının yükselmesini etkileyen unsurlar arasında yer alıyor. Bir yandan kredi faizlerinin yükselmesi ve diğer yandan ev fiyatlarında görülen orantısız yükselişler, ev almayı adeta olanaksız hale getiriyor. Ev satın alamadığı için kiralık daire tutmak zorunda kalan bireylerin bu durumunu fırsata çevirmek isteyen ev sahipleri, kira fiyatlarında artış yoluna gidiyor.
- Turistik Kiralamanın Artması: Son yıllarda konutların gündelik, haftalık ya da aylık olarak kiralanmasının yaygın hale gelmeye başlaması da kira ücretlerinde artışa neden olan etkenler arasında gösteriliyor. Özellikle turizm beldelerinde, turistlere yönelik bu tür kiralamaların artması, kira ücretlerinin de gözle görülür şekilde artmasına neden oluyor.
- Kentsel Dönüşüm: Kentsel dönüşüm sebebiyle bir çok insanın evinden taşınıp kiraya geçmesi piyasadaki kiralık daire sayısının azalmasına neden oldu. Ayrıca, inşaat malzemelerinde meydana gelen artış kentsel dönüşümün yavaşlamasına sebep oluyor.
- Göçmen Politikası: Son zamanlarda yaşanan göçmen durumları piyasadaki kiralık ev talebinin artmasına neden oluyor.
- Pandemi Sebepli Hibrit Çalışma: Şirketlerin uzaktan çalışmaya geçmesiyle birlikte özellikle yurt dışından gelen expat ya da çalışanlar için barınma ve yaşam için ucuz bir ülke olması da kiralık daire fiyatlarına yansımıştır.
İlginizi çekebilir: Kiracı Hakları Nelerdir? Kiracıların Bilmesi Gerekenler
RentRovi & Koçfinans İş Birliği ile Ev Sahipleri ve Kiracıların Hayatını Kolaylaştıran Yenilikler
Koç Şirketler grubunun bir iştiraki olan ve konut ile otomotiv sektörleri başta olmak üzere çeşitli satın almalar için finansman sağlayan Koçfinans, RentRovi’nin çalışma ortakları arasında yer almaktadır. Bu ortaklığın evini kiraya vermek isteyenler ile ev kiralamak isteyenler için yararları aşağıdaki gibidir:
- Ev Sahipleri İçin Peşin Kira Ödemesi: RentRovi’nin Koçfinans ile yaptığı anlaşma gereği ev sahiplerinin alacakları 1 yıllık kira peşin olarak Koçfinans güvencesiyle ödenmekte ve daha sonra aylık taksitler halinde kiracıdan tahsil edilmektedir. Bu sayede ev sahipleri anlık toplu nakit ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılayabilmektedir. Yıllık kira ödemeleri, her yıl yapılacak sözleşme yenilemesi ile devam ettirilebilmektedir.
- Kiracılar İçin Depozitosuz ve Komisyonsuz Kiralama: RentRovi ile Koçfinans iş birliği ev sahiplerinin yanı sıra kiracılara da olumlu katkı sağlamaktadır. Yeni bir ev kiralamak isteyenlerin oldukça masraflı olan depozito ve komisyon, RentRovi üzerinden yapılacak kiralamalarda sıfırlanmaktadır. Böylelikle kiracılar doğrudan evi kiralayıp oturabilmektedir.