Kira Zam Sınırı Kalkıyor Ev Sahiplerini Neler Bekliyor?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kiralarda yüzde 25 zam sınırı uygulaması hakkında “Devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde bir çalışma yok” Açıklamasında bulundu. Yaptığı açıklamanın ardından yeni kira zam miktarı neye göre belirlencek, işleyiş nasıl olacak gibi sorular oluştu. Bu yazıda, yeni kira artış oranlarının nasıl belirleneceğini ve bu değişikliklerin piyasa üzerindeki etkilerini inceleyeceğiz.

1.Kira Artış Oranları Nasıl Hesaplanacak?

8 Haziran 2022 tarihinden beri kira kontratı yenileme dönemlerinde yüzde 25 zam sınırı uygulanıyordu. Ancak 3 Temmuz 2024’ten itibaren, Borçlar Kanunu’nun 344. madde uyarınca 12 aylık enflasyon ortalaması hesabına göre yani Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) baz alınarak hesaplanacak. TÜİK tarafından her ay açıklanan ve son 12 aylık TÜFE oranlarının ortalaması alınarak belirlenen bu oran, kira artışlarının üst sınırını oluşturacak. Örneğin, son 12 aylık TÜFE ortalaması %70 ise, kira artışı da bu oran üzerinden yapılabilecek .

2. Neden Değişiklik Yapıldı?

%25 kira artış sınırı, kiracıları korumak amacıyla 8 Haziran 2022 yılında yürürlüğe girmişti. Ancak, ekonomik koşullar ve yüksek enflasyon oranları nedeniyle bu sınır, ev sahipleri için sürdürülemez hale geldi. Yeni düzenleme, piyasa dinamiklerine daha uygun ve enflasyon oranlarıyla uyumlu bir kira artış sistemi oluşturmayı amaçlıyor

3. Ev Sahipleri ve Kiracılar İçin Yeni Haklar ve Yükümlülükler

• Ev Sahipleri: Ev sahipleri, TÜFE oranına göre kira artışı yapabilirler. Ancak, keyfi olarak TÜFE oranı üstünde zam yapamaz ve kiracılarını haksız yere tahliye edemezler. Ev sahiplerinin kira tespit davası açma hakları, kira artış oranlarının üstünde zam yapıldığında da devreye girebilir .
• Kiracılar: Kiracılar, kira uyarlama davası açarak, kira artış oranının yüksek olduğu durumlarda mahkemeye başvurabilirler. Özellikle 5 yılını dolduran kiracılar için bu hak önemli hale gelmektedir. Kiracılar, kira sözleşmesi yenilenirken yaşanan olağanüstü durumları (örneğin, yüksek enflasyon, doğal afetler) gerekçe göstererek dava açabilirler .

4. Kira Piyasasında Beklenen Etki

Yeni düzenlemenin, konut kiralama piyasasında denge sağlaması bekleniyor. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa’ya göre, ”%25 zam sınırının kaldırılması, kiralık konut arzının artmasına yol açabilir ve bu durum piyasa fiyatlarını dengeleyebilir”.

Birçok ev sahibinin zam sınırlaması sebebiyle evlerini kiracılandırmaktan çekinmesi ve yine bu sebepten evlerini yüksek fiyattan ilana verdikleri göz önüne alındığında. Kira zammı sınırlamasının kaldırılması kiralık daire piyasasını dengeleyecek gibi duruyor.

5. Sonuç

Kira artış oranlarının 1 Temmuz 2024 itibarıyla TÜFE’ye göre belirlenecek olması, hem kiracılar hem de ev sahipleri için yeni bir dönemin başlangıcı. Bu düzenleme, ekonomik koşullara daha uyumlu bir kira piyasası yaratmayı hedefliyor. Kiracılar ve ev sahipleri, yeni hak ve yükümlülükleri hakkında bilgi sahibi olarak bu geçiş sürecini daha sağlıklı bir şekilde yönetebilirler.

Yasalara Takılmadan Evinizi RentRovi ile Kiraya Verin!

Yeni kısa dönem ev kiralama yasasından sonra ev sahipleri için evlerini kiralamak hem zorlaşacak hem de maddi olarak verimlilik ciddi bir şekilde düşecek. Tam da ev sahiplerini kara kara düşündüren bu yasadan sonra ev sahipleri için yüksek karlılıkla ve herhangi bir yasal sürece takılmadan evlerini kiraya verebilecekleri RentRovi var.

RentRovi, ev sahipleri için 3-12 ay arası, kira garantili ve uçtan uca mülk yönetimi yapan Türkiye’nin ilk ve tek ev kiralama platformudur. RentRovi olarak siz ev sahipleri için herhangi bir zahmete katlanmadan en hızlı ve güvenli şekilde evlerinizi kiracılandırıyoruz.

Daha fazla bilgi için formu doldurun tanışalım.

Views:
314
Article Categories:
konut kiralama

Comments are closed.