Toplumda hayvan bilincinin artması ve hayvan sahiplenmenin giderek yaygınlaşması, apartman ya da site gibi toplu yaşam alanlarında bir dizi problemin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Evlerde hayvan beslenmesinden rahatsız olan komşular, bu konuda yasal ve yıldırıcı yöntemlere başvurmaktadır. Ancak hayvanların evlerden tahliye edilmesi, yasal dayanak olmadan doğrudan yapılabilecek bir eylem değildir. Bu yüzden de evde hayvan besleme niyetinde olan ya da beslediği hayvandan dolayı komşularıyla problem yaşayan bireylerin bilmesi gereken bir dizi hak mevcuttur.
Table of Contents
Hayvan Hakları Konusunda Ev Sahibi ve Kiracı Arasında Fark Var Mı?
Evde hayvan beslemek hususunda ev sahibi olmak ile kiracı olmak arasında herhangi bir farklılık söz konusu değildir. Beslenen hayvanın gürültü yapan ya da zarar verme ihtimali olan bir tür olması veya çeşitli nedenlerden dolayı komşularla anlaşmazlığa neden olması durumunda mahkemeler ev sahibi ya da kiracı ayrımı yapmaksızın tahliye davası görmektedir.
İlginizi çekebilir: Kiracı Hakları Nelerdir? Kiracıların Bilmesi Gerekenler
Yasal Olarak Hayvan Hakları
Daha önce de belirtildiği gibi, hayvanların ilgili kanunda “mal” olarak tanımlanmaları, evde beslenen hayvanların özel mülkiyete girmesine neden olmaktadır. Bu durumda komşuların, bina ya da site yönetiminin ve kolluk güçlerinin bu hayvanlara zarar vermeleri, yaşam alanlarından uzaklaştırmaları ve hayatlarını zorlaştırmaları suç olarak kabul görmektedir. Ancak evde hayvan besleme konusunda mahkemenin tahliye kararı vermesi durumunda, hayvanın evden uzaklaştırılması gerçekleşebilmektedir. Ev almadan ya da kiralamadan önce yönetim planının iyi incelenmesi ve evde hayvan besleme konusunda sınırların ne olduğunun bilinmesi önem arz etmektedir. Ayrıca bu konuda emsal teşkil eden önemli mahkeme kararlarını bilmek ya da bilen bir avukattan destek almak da yaşanacak sorunların üstesinden gelebilmek adına gereklidir.
Apartman Yönetiminin Kararı ile Hayvan Tahliyesi Olur Mu?
Hayvan besleyen bireylerden rahatsızlık duyan komşuların ilk attıkları adımlardan biri, konunun apartman yönetimine taşınmasıdır. Evde hayvan besleme konusunda yönetim planı esas alınmaktadır. Ancak apartman yönetiminin hayvanın tahliye edilmesini isteme gibi bir yetkisi söz konusu değildir. İlgili karar apartman yönetim kurulunun tüm üyeleri tarafından ortak bir şekilde alınmış olsa da bu konuda karar verme hakkı yargıya aittir. Yönetim planında evde hayvan beslenmesinin yasak olduğunun açıkça belirtilmediği durumlarda ise yargıdan da tam tahliye kararı almak zordur.
Kolluk Kuvvetleri Hayvan Tahliyesi Yapabilir Mi?
Evde hayvan besleme konusunda merak edilen hususlardan biri de zabıta, polis ya da jandarma gibi kuvvetlerin, şikâyet üzerine hayvan tahliyesi yapıp yapamayacaklarıdır. Zabıtaların ve kolluk güçlerinin, mahkeme kararı olmaksızın herhangi bir tahliye yapabilmeleri söz konusu değildir. Hayvan Hakları Yasası, hayvanları bir “mal” olarak nitelendirdiği için, eve doğrudan girerek tahliye etmek mülkiyet hakkına ve özel yaşama müdahale olarak kabul edilmektedir. Ancak mahkemenin tahliye kararına rağmen hayvanın tahliye edilmemesi halinde, ilgili birimlerin tahliyeyi uygulamaları mümkündür.
RentRovi olarak kiracılarımızın ve ev sahiplerimizin memnuniyetini esas alıyor, evcil hayvanlarınızı ve haklarınızı koruyoruz.